søndag 15. mai 2011

Historielærerens pilegrimsferd, episode 4: Historielæreren ser på kjoler!


Ny dag - og nye muligheter! Hovedstaden har mer å by på.

T-banenettet i Washingtonområdet er effektivt, oversiktlig, trygt og behagelig. Det er bare å kjøpe et Metro Card på automat og så fylle på penger etterhvert. Geniene i Ruter som gikk for Flexusfadesen kan med andre ord heller ikke ha sett dette systemet i drift (i likhet med Oystercard og alle andre slike systemer som faktisk fungerer).

Det som overrasker litt er at alle stasjonene er helt like i utformingen.

Med hensyn til avstander og utforming slo det meg også at Washington måtte være en veldig praktisk by å bruke sykkel i. Store parker og mange severdigheter samlet innenfor et overkommelig område.

Denne modellen falt vi straks for! Den virker lett og praktisk. Jeg tenkte umiddelbart på Julia og Gunnar: Kongsveien opp på denne måtte da gå som en lek!?

Junior, sykkelselger på Oslo Sportslager, tipset sin arbeidgiver om denne modellen!

Men, nei - det ble Metro på oss. Pliktene kaller!

Tilbake til Union Station...

... der jeg traff på denne kontaktsøkende karen!


Første mål for dagen var fasjonable Capitol Hill. Som navnet sier, bydelen rett bak Capitol. Her har den førstefødte bodd i en studentleilighet i sitt semester i Washington.

How's that for a neighbourhood, eh? (Or should I write "neighborhood" here in the US?)

Klassisk amerikansk, ikke sant?

Capitol Hill: fornem idyll, må en kunne si!

Blomstringstiden i DC er velkjent.

Og her lå studentboligene!


En av Metrostasjonene som betjener denne sjarmerende delen av byen heter Eastern Market, etter det populære markedet ved samme navn.

Markeder liker vi! Ikke sant, gamle elever som har vært med til London og Camden?

En automatisk doughnutfriteringsmaskin der smultringene kommer ut på et lite samlebånd! Welcome to USA!

Mange års lidenskapelig lesing av James Lee Burkes romaner fra Louisiana har gitt denne bloggeren et spesielt forhold til gumbo. Her var det ekte gumbo!

Alt er stort i USA! Dette er en grill! Støpjern på boggi-henger! Må ha veid minst ett ton! (Men kyllingen så saftig og fin ut.)


Men så til alvoret - vi er da seriøse!

Dagens hovedprogram: Capitol!

Vi hadde bestilt omvisning på nettet på forhånd, så vi slapp endeløs kø for billetter. Sikkerhetskontrollen er imidlertid heftig, så en bør beregne god tid - også med forhåndsbooket omvisning.

Klare for omvisning på selveste Capitol!

Capitols "Visitor Center": som det fremgår av bildet - dette er litt av en turistmaskin. Besøkssenteret åpnet i 2008.

Systemet er effektivt. En stor stab av dyktige guider snakker til hver sin gruppe gjennom mikrofon og mottakersett. Dermed blir det lett å oppfatte hva de sier og støyen i lokalet er overkommelig.

Guidene gir en underholdende og kunnskapsrik presentasjon av alt fra arkitektur til malerier og historiske anekdoter.

Kuppelen er imponerende!

Fra krypten.


Har en først passert sikkerhetskontrollen og er inne på Capitol, så kan besøkende bruke den underjordiske forbindelsen over til Library of Congress. Går en ut og inn igjen er det ny grundig sikkerhetssjekk og kø.

Point taken - vi tok undergangen:


Library of Congress er den eldste føderale kulturinstitusjon i USA. Det er også det største biblioteket i verden, målt både i antall bøker og i hyllemeter!Et ringe turistkamera yter ikke dette rettferdighet. Ta en titt her!

Ved siden av Library of Congress ligger Supreme Court.

Med Captol unnagjort var Historielæreren klar for litt mer spennende saker igjen. Dessuten har jo overskriften lovet kjoler!

En rusletur unna ligger Museum of American History. Dette er gromme saker! Og svært!

Museum of American History er delt inn i en rekke varierte tematiske avdelinger. Du ser en oversikt over disse her.

En av dem heter Bon Appètit! Julia Child's Kitchen. Julia Child (1912 - 2004) var USAs Ingerid Espelid og "Gutta på tur", ispedd en dose Wenche Foss, i en og samme person. Mange har vel sett Meryl Streeps glimrende fremstilling av den høyreiste damen (hun var 1.88) i filmen Julie & Julia. Før hun døde donerte Child sitt berømte kjøkken til museet:

Julia Childs originale kjøkken. Kjøkkenet var spesiellaget av mannen hennes, benkene var sesielt tilpasset hennes høyde

Opptak fra TV-serien hennes vises på skjerm.


Junior venter på bussholdeplassen sammen med Rosa Parks.

Mens historielæreren slår av en prat med en omreisende selger.

Tablåer gir et levende innblikk i ulike sider ved amerikansk historie, som f.eks. kinesiske landarbeidere under Californias sol.

Det er så en lurer på om John Steinbeck lurer bak vognen?

En annen avdeling heter America on the Move. Og - USAs historie er vel nettopp historien om menneskers mobilitet!

USA - "bilens land". Dette gjenspeiles i en utrolig samling av biler.Snakker vi bil? Da kommer vi ikke utenom denne. En 1948 Tucker!

Etter storfilmer som "Gudfaren" og "Apokalypse" var Francis Ford Coppola klar for å realisere sin store drøm, filmen om Tucker: "Tucker: The Man and His Dream". Historien om Tucker er fascinerende.

Her er også tilbakeblikk på dagliglivets historie: et 50-tallskjøkken.

En tankevekker i avdelingen for Landmark Objects er den autentiske Greensboro Lunch Counter, en påminnelse om den dystre siden ved USA i det 20. århundre. Gjennom en rekke s.k. "sit-ins" aksjonerte borgerrettsforkjempere mot Woolworth-kjedens segregeringspraksis på sine spisesteder.

Første februar 1960 satte fire studenter fra Nord-Carolinas landbrukstekniske college seg ned ved disken hos Woolworth i Greensboro og ba om kaffeservering. Disse fire skulle gå inn i historien som "The Greensboro Four".

Innehaveren av serveringsstedet nektet dem servering, i henhold til Woolworth-kjedens reglement. De fire var svarte amerikanere.

Neste dag var de over tyve stykker. Det samme skjedde. Og de øvrige kundene plaget og ydmyket studentene etter alle kunstens regler. Den tredje dagen var de over seksti stykker! Den fjerde dagen over tre hundre. Noe hadde begynt! Se bildene her.

De fire opprinnelige "Greensboro Four" møttes utrolig nok igjen, ved den samme disken, i 1990, tredve år senere. Vil du treffe dem? Gå hit!

Her er den: Den autentiske Greensboro Lunch Counter, fra Greensboro, North Carolina.

Norge!

Fra Vietnam-delen.

Hvor blir det av kjolene, sier du?

Ja - ja - ikke mas!

Kjolene kommer!

Vi må til avdelingen First Ladies at the Smithsonian. Der har de utstilt 11 kjoler som er båret av førstedamene på innsettelsesballene for presidentene. Her er alle kjolene fra Mamie Eisenhower til Michelle Obama.

Jenter: dere som tåler høye doser med sko og vesker - dere kan se denne videoen!

Med en slik massiv kjoleeksponering må Historielæreren tilbake til hotellrommet for å ta seg inn igjen!

Men - han kommer sterkt tilbake!

Da med et museum for gutta: National Air and Space Museum! Lav kjolefaktor med andre ord.

Stay tuned!

2 kommentarer:

Inger Lin sa...

11 kjoler?? Du var tydeligvis bare i det ene rommet du... (ja, jeg kjeder meg på jobb og tyr til all verdens underholdning på nett)

Ingar sa...

Der ble jeg avslørt!!

Joda - jeg var kanskje litt "kjapp" med kjolene. Bilene lokket!