Noe av det Historielæreren finner mest innbydende ved York er, foruten de hyggelige menneskene, de korte avstandene. Faktisk tilbrakte vi fem dager i denne byen - uten å ta et eneste kollektivt transportmiddel! Ingen buss eller taxi. Alt kan nås til fots, så lenge man er i stand til å gå noen få minutter. Bare to ganger var vi utenfor bymurene, da vi besøkte jernbanemuseet (5 min å gå fra York Station) og på denne episodens ekskursjon.
Dermed la vi ut på den lengste ekspedisjonen - ca 20 minutters rolig gange gjennom villastrøk i behagelig varmt solskinn.
Målet for dagens historiske utflukt er et minne om den kalde krigens atomspøkelse, som truet gjennom flere tiår. Og som uhyggelig nok kanskje er i ferd med å aktualiseres igjen i disse dager. Vi skal besøke en av Royal Observer Corps sine bunkeranlegg, slik det så ut og fungerte da deres oppgave var å varsle om eventuelle atombombenedslag og radioaktiv strålespredning.
På veien til York Cold War Bunker må vi imidlertid gjøre en lite avstikker, svært kort geografisk - men flere hundre år i tid.
Vi passerer nemlig et gammelt klenodium fra 1700-tallet, Holgate Windmill. Dette er den eldste fem-vingede vindmøllen i England, virksom fra 1770. Den er fullt restaurert og er faktisk i drift fremdeles!
Holgate Windmill var i drift fra 1770 til 1933. Så, etter flere års forfall, ble Holgate Windmill Preservartion Society etablert i 2001. (Navnet høres litt ut som noe Monty Python kunne funnet på, men dette er jo England.) Etter ti års arbeid sto møllen ferdig restaurert og fullt fungerende i 2012. I en liten butikk på bakkeplan kan man få kjøpt mel som er malt i de vinddrevne møllesteinene. Møllesteinene, en av dem ses på bildet over, veier ca ett tonn hver. Hvor mange steiner som kan kobles inn og kverne samtidig avhenger av vinden.
Holgate-møllen, malt tidlig på 1800-tallet, med York i bakgrunnen.
Så, ikke langt unna, kommer vi til turens egentlige mål: York Cold War Bunker. Vi befinner oss midt inne i et idyllisk boligområde.
Nå skal det med en gang sies at "bunker" kanskje er å ta litt hardt i, spesielt for oss nordmann som forbinder ordet med dype fjellanlegg, slik mange av oss husker fra førstegangstjenesten. Dette anlegget i York, bygget i 1961, er faktisk ikke et fjellanlegg i det hele tatt - det er bare i helt ubetydelig grad under det opprinnelige bakkenivået! Bunkeren ble støpt, og deretter ble jordmasser fylt oppå.
I dag er det organisasjonen English Heritage som har ansvaret for bunkeren i York.
Bunkeren tar kun i mot besøkende til organiserte omvisninger. Besøk må bookes på forhånd - til oppsatte klokkeslett. Da møtes vi i porten og låses inn av omviseren. Dette fordi guiden er svært opptatt av at ingen må ta på noen gjenstander. Bare det å legge hånden på en stolrygg blir umiddelbart påtalt. Alt her er originalt. Og uerstattelig.
"Every generation has its war. I have just been reminded of mine. It ended in 1989, 43 years after it began, the longest war Britain fought and certainly the most expensive. Its climax was total victory. Yet there was no parade, no medals, no colours hung in cathedrals. The Cold War saw no battles and cost almost no blood. Where there is no blood there is no glory and hence no history. Asked: What did you do in the war, Daddy?, I could say only that I paid my taxes and left it at that."
https://www.britainexpress.com/attractions.htm?attraction=3567
Som nevnt ovenfor: Bunkeren i York er nok noe mindre enn Historielæreren hadde forestilt seg. Dette er ikke noe dypt fjellanlegg, slik vi har en del av i Norge. Men - autentisiteten gjør besøket vel verdt. Dette er "the real thing" - slik var det. (Og vi får håpe vi kan beholde preteritumsformen, selv om Putins siste medie-utspill skremmer...)
I neste episode av Historielærerens vårtur vender Historielæreren tilbake til innenfor de trygge bymurene i York. Og til en tid da ingen hadde hørt om atombomben eller kjernefysisk nedfall.
Men det var vel ikke så "uskyldige" tider før heller?
Stay tuned!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar