tirsdag 13. juli 2010

Ferdaminne frå sumaren - Del ein


Sommeren er tid for rekreerende dykk i historien. Denne bloggeren har tidligere referert fra historiske sommerbesøk i Danmark og Sverige, sistnevnte både i 2008 og 2009.

Årets historieferie fokuserte imidlertid på fedrelandet, nærmere bestemt på Vest- og Nordvestlandet.

Utgangspunkt: Bergen, Norges mest sjelfulle by. Siden bergenserne heldigvis er som de er, er byen også blant de som er flinkest til å ta vare på og formidle sin historie. (Klikk på bilder for forstørrelser.)

Sjarmerende bergenssmau - trollbindende!

Skansen bataljon 150 år! Ingen slår bergenserne i det å reise monumenter over egen galskap.

Aftenstemning fra Skansen - bilde er tatt ved 23-tiden.

Sandviksparken like før midnatt. Det er jo så en får lyst til å finne frem sin nystemte....

Men, til saken! History matters!

Første ekskursjon: Fjell festning på Sotra. Et imponerende festningsanlegg, anlagt av tyskerne under andre verdenskrig for å kontrollere innseilingen til Bergen. I dag er ikke den gamle kystartilleri og radarstasjonen lenger operativ, men en del av Museum Vest.

Det gamle kanontårnet og kanonbrønnen har fått et moderne overbygg og fungerer som museumsresepsjon. Utsikten er imponerende.

Vil du se en virtuell tur av dette kolossale festningsanlegget kan du se den her. De flotte panoramabildene gir et fantastisk innblikk i festningens dimensjoner. Dette er Deutsche Grundigkeit! En annen fin side er denne. (Klikker du her på "Kanonen i bruk", får du et innblikk i rekkevidden!)

Fjell (Festung Sotra) var en del av den såkalte Atlanterhavsvollen som strakk seg fra Pyrineene til Nordkapp.

Hovedkanonen på Fjell festning, fotografert i 1963: 3 stk 28,3 cm kanoner, opprinnelig fra Kriegsmarinens slagkrysser Gneisenau, søsterskip til Scharnhorst. Gneisenau ble sterkt ødelagt av RAF-bombere mens hun lå i dock i Kiel i slutten av februar 1942. Kanontårnene ble demontert og montert som kystartillerikanoner i Nederland, Danmark og Norge. I dag står fremdeles kanonene på Austråt Fort på Ørlandet, mens tårnet fra Fjell er fjernet.

Kanontårnet i dag.

Kanonbrønnen i dag.

Austråt fort i Trøndelag har bevart et tilsvarende kanontårn fra Gneisenau.

Utsikt fra Fjell festning. Kanonenes rekkevide var 37 km!

Skyttergraver og befestningsinstallasjoner i dag.

Fjell festning anbefales et besøk. Les hjemmesidene til Museum Vest grundig. Her står nyttige opplysninger om omvisning, transport og veibeskrivelse.

Skulle denne bloggeren tillate seg å komme med et par kritiske bemerkninger måtte det være omkring vedlikeholdet av uteområdet. De gamle skytter-/løpegravene, stillingene og bunkersene trenger sårt å ryddes for både skrot og, ikke minst, vegetasjon. Vegetasjonen sprenger i stykker mye og hindrer en i å oppleve og bruke installasjonene. En runde med Roundup to ganger i året er ikke en uoverkommelig jobb. Jeg reagerte også på at en del utstyr som sto utplassert kunne vært bedre ivaretatt. Her sto f.eks. gamle originale lyskastere til antiluftskytset. Dessverre var de i sørgelig forfatning. Ser en på litt eldre bilder på nettet oppdager en raskt at mye har forfalt siden dette ble nedlagt som operativt fort.

Men, i følge Wikipedias utmerkede artikkel om Fjell festning, det arbeides med restaurering og istandsettelse av dette enorme festningsanlegget. La oss bare håpe at det finnes entusiaster som er villige til å legge ned tid og arbeid i dette. Dessverre er vi i Norge ikke gode på slikt....

Mens man er på Sotra må man selvsagt besøke den historiske lille bygda Telavåg og Nordsjøfartmuseet. Telavåg vil for alltid være forbundet med det som skjedde i grålysningen den 26 april 1942 og de fryktelige tyske represaliene som fulgte. "Om nordmennene ikke kan lære å elske oss, skal de i alle fall frykte oss", skrev Joseph Goebbels i sin dagbok.

Nordsjøfartmuseet, med Telavåg i bakgrunnen.

Museet fokuserer på 3 hovedaspekter: telavågtragedien, Shetlands-Larsen og trafikken over Nordsjøen. Det er et lite og intimt museum i nydelige omgivelser.

Den dramatiske arrestasjonen om morgenen 26 april 1942. En norsk agent og to gestapooffiserer ble drept i skuddvekslingen.

Kart som viser Shetlands-Larsens 52 (!) turer over Nordsjøen i løpet av krigen. Leif Andreas Larsen var, ved krigens slutt, den høyest dekorerte av alle allierte marineoffiserer! Se og hør hovedpersonen her.

Slik ligger lille idylliske Telavåg i dag. Alt er gjenoppbygget etter at tyskerne brant og sprengte hele bygda.


Inne i selve Telavåg ligger minnesmerket over tragedien. Alle bygdas menn mellom 16 og 60 år, 72 til sammen, ble sendt til tyske konsentrasjonsleire. 31 av disse døde i fangenskap. Alle øvrige innbyggere, den eldste 94 år og den yngste 12 uker, ble tvangsdeportert. I tillegg ble 18 unge englandsfarere henrettet på Trandum, selv om de ikke hadde noen forbindelse med det som hadde skjedd i Telavåg. Telavågrepresaliene var faktisk et eget punkt under Nürnbergdomstolen.


Men, Bergen og bergensområdet gir mange muligheter for annen historie enn krigen. Jeg hadde lyst til å se St Jørgens Hospital og Lepramuseet. Historien om Gerhard Armauer Hansen, leprabasillens oppdager, er fascinerende og dette museet er absolutt verdt et besøk.

Mange har nok lest Victoria Hislops "Øya" - uten å være klar over at en nordmann står sentralt i historien om denne tragiske og myteomspundne sykdommen.

Gamle St Jørgens Hospital - en fredfull perle i Bergen sentrum.

Pasientrommene inneholder utstillinger omkring spedalskhetens historie i Norge.

Sykehusets kirke.


Neste ferdaminne fra Vestlandet kommer snart.

History matters!

1 kommentar:

Julie sa...

Åh, nå begynte jeg å lengte tilbake til Bergen. Fantastisk by å bo i - kan du forstå at jeg flyttet derfra? :-)

Jeg var faktisk i en lignende bygd som den på Sotra ute på Mørekysten for 2 år siden som også bar preg av tyskernes framferd, og hvor bunkersene de laget under krigen + annet materiale var ivaretatt var og blitt en turistattraksjon. Husker dog ikke navnet på dette stedet. Men veldig spennende med slikt!

God ferie videre, Ingar!