onsdag 15. august 2007

Minner fra et museum

De etterhvert mange elever som har vært med meg på mine årlige historieekskursjoner til London vet at jeg har mine meninger om hvordan museer skal være.

Glassbokser med store "ikke rør"-skilt er dessverre altfor vanlig i Norge. Et museum skal være en opplevelse av den tiden eller det stedet du besøker! I så måte bruker jeg ofte "The Blitz Experience" og "The First World War Trench Experience" fra Imperial War Museum i London som eksempler til etterfølgelse.

Denne sommerferien brakte meg til Århus, Danmark. Et besøk i Den Gamle By, som er Danmarks svar på vårt Folkemuseum. Et museum etter min smak. Barbente unger som gikk etter presten og repeterte katekismen. Matlaging på gamlemåten, med smaksprøver. Grønnskahage, med en gartner som lukte, forklarte og ga smaksprøver på gamle urter og bærslag. Ja, til og med klessnorer med "autentisk" undertøy!

Jeg håper noen av de bildene jeg tok yter dette vakre museet rettferdighet:

Et deijligt sted....

4 kommentarer:

Julie sa...

"Barbente unger som gikk etter presten og repeterte katekismen. Matlaging på gamlemåten, med smaksprøver. Grønnskahage, med en gartner som lukte, forklarte og ga smaksprøver på gamle urter og bærslag. Ja, til og med klessnorer med "autentisk" undertøy!"

Er det lenge siden du har vært på Norsk Folkemuseum? (Vi har alt dette, med unntak av presten. Vi har en lærerinne som lærer barna salmevers i stedet.)

Ingar: sa...

Regnet med en korreks fra representanten for Norsk Folkemuseum, ja! Satt faktisk og funderte på hvor lang tid det ville ta før du var på pletten :-)

Jeg får svare med samme mynt: "Er det lenge siden du har vært i Den Gamle By?

(Nå var det vel heller ikke slik at jeg mente dette som noen kritikk av Folkemuseet. Det er heller Historisk Museum jeg synes er veldig gammeldags.)

Lillemor sa...

Fritt for å ha sommerjobb i Den Gamle By til neste år!

Julie sa...

Jeg innser at jeg er ganske forutsigbar. Og jeg bør absolutt ta meg en tur til Den Gamle By.