mandag 21. juli 2008

Du gamla, du fria

Tid for noen stemningsbilder fra årets "historiske" sommerferietur. Fjorårets tur gikk, som denne bloggen viser, til Danmark.

Årets tur gikk til Sverige, i likhet med Danmark et land som behersker dette med å ta vare på kultur og historie. Jeg vil altså plage dere med noen av mine feriebilder i år også. (Tror man kan klikke på bildene for forstørrelser?)

Men, først vil jeg slå et slag for den s.k. "hotellpakken" til Coop. Dette er en meget gunstig ordning for alle Coop-medlemmer. For bare litt over kroner 1200,- totalt får to personer to overnattinger med frokost på hoteller av meget høy klasse i hele norden! Et utrolig tilbud.

Årets tur gikk først til Västergötland, til Arns rike, for de som er fortrolige med Jan Guillou og hans mektige fortelling om tempelridderen Arn.Hva var da mer naturlig enn å utnytte den ovenfornevnte hotellpakken for what it's worth! Det ble slottshotellet Bjertorp Slott, et jugendslott fra 1914:

Som det fremgår av bildene - ikke akkurat noe slumhotell, dette!


Med dette slottet som utgangspunkt kan man nå mange av de historiske stedene som er sentrale i fortellingen om Arn.

Noe som slår meg på en slik ferietur i Sverige er hvor flinke svenskene er til å ta vare på kultur, historie, bygninger osv. Som i tittelen på dette blogginnlegget er det naturlig å avlegge nasjonalsangen deres et nytt besøk:
Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad du var.

Er man i denne delen av Sveriga anbefales også et besøk på det vakre Läckö slott. Slottet ligger ytterst på en odde, egentlig en øy i Vänern, Europas tredje største innsjø:


Slottskirken på Läckö.


Slottet har en godt bevart egen urtegård.


Etter Västergötland bar det sørover, mot havet og Halmstad. Også her med Coops hotellpakke. Midt i den gamle bydelen, på Storgaten i Halmstad, ligger Hotel Mårtenson.


Det er, som sagt, slående, når man ferdes i små og store svenske byer, hvor mye flinkere svenskene er til å vedlikeholde og ta vare på. Her i Norge bygger vi flott og dyrt, men så lar vi forfallet herje fritt. Hvor ofte leser vi ikke i avisene om idrettshaller, skoler for ikke å snakke om kirkebygg som har forfalt pga manglende vedlikehold?

Halmstad slott - verdt et besøk!


Stemningsbilde fra Halmstad sentrum.


Sverige er et vakkert land - og svenskene holder det vakkert. Siden denne bloggeren er ekstremt opptatt av å være politisk korrekt i enhver sammenheng vil han ikke under noen omstendighet trekke inn hvor mye bedre det er å kjøre bil i Sverige. At svenskene har bedre veier, bedre trafikkregler, bedre trafikkultur og langt mer intelligente fartsgrenser er sånt man bare ikke skriver om i en politisk korrekt blogg!

Men, at været er fint i Sverige er vel OK å skrive??

2 kommentarer:

Lillemor sa...

Etter egen bilferie i Sverige i sommer må jeg bare si hurra for svenske veier!

Frk Haugmo sa...

Jeg husker godt alle bilferiene i Sverige fra da jeg var liten og har kun positive minner.

Svenskene har alt; Astrid Lindgrens verden, godt vær og vafler.

Forøvrig har jeg også besøkt Läckö slott. Mektig opplevelse.

Fortsatt god sommer, Ingar!