torsdag 15. juli 2010

Ferdaminne frå sumaren - Del to: USA er nærare enn du trur!

Dag 2 på årets sommerhistoriske ekskursjon falt på 4. juli. Fourth of July - hva er da mer naturlig enn å reise ut på den amerikanske prærien?

Kjører en nordover fra Bergen, over Nordhordalandsbrua kommer en til Radøy. Der, ved det lille stedet Sletta, ligger Vestnorsk utvandringssenter. Og dette er en underlig og fascinerende historie!

Her er gjenskapt en hel liten småby fra den amerikanske midtvesten. Bygningene er originale, kjøpt og demontert i USA, fraktet til Norge og gjenoppsatt av ildsjeler her i Nordhordaland. History matters, eh?

Her er blant annet skolestue fra North Dakota og Town Hall & Jail fra Minnesota. Det gir en nesten uvirkelig følelse å plutselig vandre mellom disse husene, midt ute på prærien på Radøy!"Town Hall & Jail"

Men, rosinen i pølsa er selvsagt kirken! Gamle Bramton Lutheran Church fra Bramton, North Dakota ble bygget av norske emigranter rundt forrige århundreskifte. I 1996 ble kirken, komplett med inventar og alt, gjenoppbygget på Sletta og vigslet året etter.


Utenfor kirken er det flere interessante minnesteiner som viser ulike sider ved båndene som fremdeles knytter emigrantmiljøene med "gamlelandet".

"Præriepresten"


Minnesmerke over US Army 99th Infantry Battalion, "The Norwegians". Denne bestod nesten utelukkende av norske emigranter. Bataljonen deltok i kampene både i Normandie og Ardennene.

Norwegian-American Pioneer Women

4th of July er over for i år - men ta deg gjerne en tur til husene på prærien. Det er ikke langt å kjøre nordover fra Bergen.

That is - if you think history matters!

Ingen kommentarer: