mandag 16. november 2009

Denne har døm itte vøri heldig med!

Neida - slapp av, idrettshatere - dette innlegget
er ikke om idrett, men om sang! (Marie: du kan
med andre ord trygt lese videre!)

I serien "Kjente sanger" ser jeg meg i dag i stand til å levere et nytt bidrag.

For noen år siden ble det plutselig også her på berget veldig in å ha live sangere til å fremføre nasjonalsangene ved landskamper i ulike idretter. Jeg skal ikke være skråsikker, men jeg tror inspirasjonen kom fra USA, for eksempel deres storslagne Super Bowl-arrangementer.

Når jeg, i overskriften, siterer tidligere statsminister Odvar Nordlis berømte utbrudd (etter å ha fått servert kinesernes maotai ved en statsmiddag i Beijing) så har det sammenheng med et ikke helt heldig eksempel på denne nye sangskikken. (Jeg har selv fått servert maotai i Beijing og kan innstå for Nordlis bedømmelse.)

I helgen var det landskamp i den flotte sporten rugby, mellom Frankrike og Sør-Afrika. Det franske vertskapet i Toulouse hadde skaffet til veie den Durban-fødte reggaesangeren Ras Dumisani for å lede avsyngingen av nasjonalsangen før kampstart. Pressen konkluderer lakonisk og nådeløst som bare britisk presse kan:
"Ras Dumisani was off-key, out of tune and only dimly aware of the lyrics as he sang Nkosi Sikelel’ iAfrika at the start of the international match in Toulouse’s Stade Municipal on Friday night. South Africa went on to lose the game."
Pressens dom tiltredes!

Sør-Afrikas nasjonalsang heter Nkosi Sikelel' iAfrika. Det er Xhosa og betyr "Gud velsigne Afrika". Teksten til sangen bruker faktisk hele fem av de elleve offisielle (!) språkene i Sør-Afrika (Xhosa, Zulu, Sesotho, Engelsk og Afrikaans). En nasjonalsang for språkinteresserte, med andre ord. Vil du lese teksten kan du se den her.

Som om ikke dette var nok så er sangen også en "fusjon" av to sanger, hvorav den siste er den gamle nasjonalsangen fra apartheidtidens Sør-Afrika! Ganske utrolig å tenke på. (Men kanskje ikke fullt så overraskende for de som har lest litt om den unike Truth and Reconciliation Commission i dette landet.)

Hvorom allting er - vi skylder denne vakre sangen en bedre presentasjon enn den franskmennene serverte i Toulouse. Her kommer den - nyt!Det var andre toner. Ras Dumisani - du kom nok til kort denne gangen!

La oss håpe at vi får høre denne sangen mange ganger neste sommer, under VM i fotball i Sør-Afrika. Er det lov å håpe på en reprise på den praktfulle fremføringen som Paul Simon iscenesatte under sin legendariske konsert der i 1987? Jeg drømmer....Avslutningsvis et ord om rugby. Til de som synes rugby ser ut som en brutal og barbarisk sport, der mannfolk ruller rundt i søla og prøver å rive ørene (i beste fall) av hverandre. Dere tar feil!
Fotball er en sport for gentlemenn - som spilles av bøller.
Rugby er en sport for bøller - som spilles av gentlemenn!

Touché!

2 kommentarer:

Marie sa...

Du setter likhetstegn mellom fotball og idrett, altså? Jeg liker mange idretter, men klubbfotball er ikke på toppen av lista. Nå er skisesongen i gang! Hurra!

Stord har forresten dårlig med internettdekning, så derfor blir det dårlig med oppdateribnger for tiden...

Ingar: sa...

Hvis de har dårlig med internettdekning så er det vel færre psykiatriske pasienter å jobbe med også, da?

Du får melde deg på igjen når du er tilbake i sivilisasjonen (i den grad Bergen er sivilisasjonen?).

Enig med deg om skisesongen: det er noe velsignet deilig ved å spise søndagsfrokost foran TVn, mens Northug løper for livet for å unnslippe kulene fra geværet til Bjørndalen!