torsdag 17. september 2009

Noen saker tukler du bare ikke med!!

Noen ting er hellig!

Du messer ikke med noe hellig!

Tradisjoner er kultur og historie. Og History matters! Dette har vi behandlet tidligere.

Elever som har vært med meg på mine årlige historieekskursjoner til London (se her og her), og derfor har måttet gjennomgå det obligatoriske innføringskurset i "hvordan reise med tuben", vil ha et kjærlig forhold til denne:

Denne stilistisk og designmessige genistreken som har høstet utallige priser, og dannet mønster for tilsvarende kart i mange av verden storbyer! (Alle verdens "T-banebyer" er lagt inn på den Beck-inspirerte illustrasjonen under.) Harry Beck tegnet sitt første tubekart i 1931.

(Se bildet tydeligere her.)

I 2006 kåret seerne av BBC2-programmet The Culture Show Harry Becks kart til den nest beste britiske designprodukt i det 20. århundre! (Nr 1 ble overlydsflyet Concorde.)

Det spesielle med Becks design var at han brøt med den geografiske gjengivelsen av tube-nettverket, slik de tidligere versjonene hadde vært. Slik så f.eks. kartet ut i 1908:


Nå har det altså skjedd!

Noen har tukla med Becks kart!

Avisa Telegraph avslørte skandalen. Ett av få geografiske holdepunkter i kartet var Themsen, som skar seg gjennom oversikten. På den måten visste man til enhver tid om man var sør eller nord for elven.

Plutselig var Themsen borte fra Transport for London sine små hendige lommekart!

Heldigvis har ansvarlige tatt til fornuft - og hindret en slik kulturvandalisme! Det er Mayor of London, Boris Johnson, som har grepet inn og instruert transportmyndighetene om at elven skal tilbake, og det litt brennkvikt!

Så kan vi puste lettet ut - det var nære på!

Mot vandalene må vi alltid være årvåkne.

History matters!

3 kommentarer:

Eline sa...

Det var en fin tur : D
Søndags kamp var nesten på lik linje, bare litt bedre.

Ingar: sa...

Ja, søndag må ha vært gøy!

Jeg så til og med et par seniorspillere på LYN-laget!

(Men kampen i kveld var kanskje litt stusseligere....)

You can't win 'em all, you know!

Anonym sa...

Takk for interessant informasjon