onsdag 10. august 2011

Historielærerens sommerekskursjon - Del 2: Nakne kvinner, konger og amerikanske presidenter

How's that for a blog title, eh?


Sentralt i Mora står denne statuen av Anders Zorn. Veldig mye dreier seg om Zorn i Mora.

Her finner vi Zorngården, kunstnerens praktfulle hjem som i dag fungerer som museum. Og vi finner Zornmuseet, med en imponerende samling av Zorns kunst (både hans egen kunst og kunst han selv hadde samlet). Begge kan anbefales på det sterkeste!

(Anders Zorn er også aktuell i Norge denne sommeren og høsten. Frem til 25. september har Blaafarveverket på Modum en utstilling av Zorn og en norsk kunstner som har hentet mye inspirasjon hos svensken - Odd Nerdrum. Ca en times kjøring fra hovedstaden - kjør!!)

Zornmuseet i Mora

Denne historiofile bloggeren ble helt klart mest fascinert av Zorngården, som ligger rett ved siden av museet. Besøkende, og det bør man bli, må absolutt kjøpe en dobbeltbillett som, foruten adgang til museet, også gir en guidet omvisning i Emma og Anders Zorns private kunstnerhjem. Huset er bare tilgjengelig gjennom slike lukkede omvisninger. Til gjengjeld får man en unik innføring i parets, husets, datidens og alle de besøkendes historie(r), formidlet av svært kunnskapsrike og dyktige guider.

Det barnløse ekteparet Emma og Anders Zorns hjem
- i dag en virkelig godbit av et museum!

Huset er bygget rundt et opprinnelig gammelt tømmerhus som Zorn fikk flyttet til Mora fra sin morfars gård. Kunstneren tegnet selv påbyggingen, etter inspirasjon fra gammelnordisk byggeskikk.


"Vikingesalen"

Fra "vikingesalen". Dessverre er det ikke anledning til å fotografere inne i Zorns hjem, så dette bildet er lånt fra nettet.

Zorns atelier var (er!) i det gamle uthuset til høyre

Zorns atelier - nøyaktig slik det sto da han brukte det

Det var ekteparet Zorns uttrykkelige ønske at huset skulle være akkurat som det var i deres tid. Her har tiden stoppet - bordene er dekket til selskap og de mange gjesterommene er klargjort for fint besøk.
Interiør, tekniske løsninger, originale gjenstander og antikviteter samlet av ekteparet gjør omvisningen til en opplevelse som tar pusten fra ethvert menneske med litt over middels historieinteresse!

Anders Zorn var fattiggutten og lausungen som slo seg opp til å bli verdensberømt og en holden mann. Han var en multikunstner som behersket treskjæring, skulpturering, tegning, maling, design og you name it!

"Vågskvalp" (1887)
Zorn var besatt av lys på vann!

De fleste assosierer nok Zorn med hans mange vidunderlige skildringer av kvinnekropper i all sin prakt. Selv om hans mest kjente verk er godt over hundre år gamle er han faktisk en kontroversiell skikkelse også i dag! Hans nydelige bilde "Flickan på loftet" ble således for bare noen måneder siden sensurert vekk fra Facebook fordi det, henhold til nettstedets policy, er pornografisk! (Kom igjen, kjære leser, bare klikk på lenken, du!)


"Badande kullor i badstun" (1906)

"I sängkammaren" (1918)

"Frileuse" (1894)

Overskriften på dette blogginnlegget lover imidlertid også "konger og presidenter". Man er da historieinteressert, ikke en ekkel mannssjåvenistisk voyeur!

Faktum er at det var som portrettmaler Zorn slo seg opp til rikdom. Han gjorde flere turer til USA, der rikfolk betalte svært store beløp for å få sin familie eller seg selv malt av den svenske maleren (f.eks. Andrew Carnegie).

Konger, prinser og tre amerikanske presidenter er portrettert av Zorn!

Kong Oscar II (1898)

President Stephen Grover Cleveland (1899)

President Cleveland er den eneste av USAs presidenter som har to ikke sammenhengende presidentperioder! Han var president fra 1885 - 1889 og fra 1893 - 1897. Han er således USAs 22. og 24. president, og dermed også den eneste presidenten som telles to ganger i nummerrekkefølgen!

Grover Cleveland er også forbundet med en av de mer bisarre historiene om amerikanske presidenter. (Og slike historier liker vi jo!) Hva ville livet vært uten digresjoner?

Midt i en finanspolitisk kritisk periode ("The Panic of 1893") konsulterte Cleveland sin lege vedrørende sårhet og hevelse i ganen. Presidenten hadde fått kreft.

Sommeren 1885 hadde den tidligere presidenten Ulysses S. Grant avgått ved døden etter et lengre sykeleie. Også han hadde fått kreft i munnhulen. Cleveland hadde observert hva som hadde utviklet seg til nærmest noe av et medieshow omkring Grants syke- og dødsleie. Han hadde ingen planer om at dette sirkuset skulle gjenta seg.

Det var økonomisk krise. En kreftsyk president som måtte gjennomgå kirurgi var det siste amerikanerne måtte få kjennskap til, slik situasjonen var for øyeblikket. Alt var med andre ord duket for en skikkelig god "cover up-operasjon" (pun intended)! Det sier mye om den spente politiske situasjonen at Cleveland selv var aller mest opptatt av at hemmeligholdet for enhver pris også måtte gjelde overfor hans egen visepresident, Adlai Stevenson!
Løsningen ble noe som i dag ville vært en skandale av dimensjoner: den sittende presidenten fikk, i en narkose bestående av en blanding av lystgass og eter, i all hemmelighet, ombord i den lånte lyst-yachten "Oneida", i sjøen utenfor Long Island, operert vekk deler av ganen og overkjeven!
Slå den!

Den andre presidenten Zorn malte var William Howard Taft, USAs 27. president (1909 - 1913). Siden vi skrev så mye om Grover Cleveland får vi vel spandere noen ord på Taft også. President Taft er den eneste av USAs presidenter som også har vært landets høyesterettsjustitiarius (Chief Justice of the United States). Han er således den eneste presidenten som både har hatt æren av å ta en annen president i ed og å sitte i høyesterett sammen med dommere han selv hadde utnevnt!

Vi tar en ting til: Taft var svært tykk og er den tyngste amerikanske presidenten i historien.

President William Howard Taft (1911)
Dette portrettet henger den dag i dag i "Det blå rommet" i det hvite hus.

Den tredje presidenten Zorn malte var Theodore Roosevelt. Jeg klarer imidlertid ikke å finne dette bildet på nettet! Kan noen hjelpe meg?

Hva blir det neste historielæreren finner på sin ekspedisjon til Sverige?

Stay tuned!


1 kommentar:

MrKjekk sa...

Kjempespennende innlegg! Vakkert!