Minnesmerket for Billy Fury, en av Liverpools kjære, med 24 hits i løpet av 60-tallet.
Men - det er selvsagt ingen som kan måle seg med The Fab Four! Det var her i Liverpool det startet. 16-åringen John Lennon var elev på Quarry Bank School og dannet en gruppe sammen med noen venner. De kalte seg først The Blackjacks, men endret det raskt til The Quarrymen. Om denne aller første tiden i bandets historie anbefales sterkt filmen Nowhere Boy fra 2009.
Her forteller John og Paul om sitt første møte, samtidig som vi ser hvordan filmen har skildret dette:
Og her kommer den 14 år gamle guttungen George Harrison inn i bildet:
Paul: "He should be in the band"Resten er historie. Historielæreren klarer imidlertid ikke å la være å påpeke at han faktisk har sett The Beatles med egne øyne da de besøkte Hong Kong i 1966. Det var riktignok a very brief encounter, da gruppa forlot gamle Kai Tak Airport. Men - har man sett dem så har man sett dem!
John: "He should be in bed!"
(Om "The Brit Invasion" og rivaliseringen mellom Beatles og New Jersey-gutta The Four Seasons, se dette innlegget.)
Takk for sist, John!
Historielæreren og John Lennon møtes utenfor The Cavern Club i Liverpool, nesten 50 år etter deres første møte. Det var her i Cavern Club eventyret om Beatles startet.
The Cavern Wall of Fame. Mange store navn på denne veggen, hver med sin murstein. De 1800 steinene bærer navnene til alle artistene som opptrådte her mellom 1957 og 1973.
Eh - forresten - ikke alle!
Midt i Beatles-land!
Lenger oppe i byen, ikke langt fra universitetsområdet og det berømte LIPA, ligger John Lennons gamle stam-pub; The Philharmonic Dining Rooms, berømt for sitt overdådige interiør.
John Lennon skal ha uttalt at prisen han måtte betale for berømmelse var at han ikke lenger kunne slentre innom "The Phil" og ta en pint eller to.
Når vi nå engang er på disse kanter av byen må vi imidlertid ha med oss Liverpools to mektige katedraler. Det er jo tross alt ikke alle byer som har to katedraler!
Liverpool Cathedral er Church of England og, med sine 190 meter, er den verdens nest største katedral! I innvendig volume regnes den som den 5. største. Katedralen er et landemerke i Liverpool og den er et imponerende syn for en historielærer som kommer ruslende opp til inngangspartiet:
En av verdens største katedraler ruver godt i terrenget!
Det var i 1885 at parlamentet vedtok at bispesetet i Liverpool skulle få sin katedral. Selve prosjektet kom imidlertid ikke i gang før etter århundreskiftet. For arkitektene var dette svære greier - det var faktisk bare den tredje muligheten til å kunne sette sitt stempel på en ny katedral i England siden reformasjonen! (De to eneste eksisterende var St. Paul's i London og Truro Cathedral i Cornwall.)
I 1903 ble vinneren kåret. Det vakte stor oppstandelse da det viste seg at vinneren bare var en 22 år gammel arkitektlærling. Oppstandelsen skulle ikke bli mindre da det også kom for en dag at Giles Gilbert Scott selv var katolikk! Grunnstenen ble lagt i 1904.
Litt av en arkitektdebut, hva?
Scott døde i 1960 og først i 1978 sto katedralen ferdig - høytidelig åpnet av dronning Elizabeth.
For en besøkende i katedralen er (i likhet med i St. Paul's i London) utsikten fra toppen et absolutt must! Den er fantastisk!
Utsikt over byen og Merseys munning.
Her ser vi mot havnen og "The Three Graces". Vi ser også ferja til Belfast på andre siden av elven. Ser vi mot venstre kan vi se fjellene i Wales reise seg i det fjerne.
Høyt oppe!
I andre enden av Hope Street ligger den katolske katedralen. I forgrunnen ser vi LIPA. Opp til venstre ligger de to andre "helligdommene"; Anfield og Goodison Park!
Et siste glimt ned mot Albert Docks, før vi begynner nedstigningen.
Svaret vi får er ofte de to landemerkene i London Battersea Power Station og Bankside Power Station (i dag Tate Modern). Men - det kanskje mest kjente landemerket som bærer denne arkitektens navn er, utrolig nok, denne lille "bygningen" her:
Telefonboksen K6 står derfor utstilt inne i Liverpool Cathedral!
Etter et besøk i katedralen bør en imidlertid få med seg kirkegården ved siden av. Den er anlagt i det som tidligere var et steinbrudd (a quarry). Denne nedsenkede og stille, nærmest ravinelignende, gravlunden gir katedralen en ekstra majestetisk høyde, der den ruver over oss. Mange av Liverpools monumentale bygg er reist med stein fra dette bruddet.
(Og Beatles het vel først ...... - akkurat: The Quarrymen!)
Veien ned til kirkegården går gjennom en tunnel i fjellet.
Liverpool Cathedral ruver over det gamle steinbruddet.
"With the exception of Durham, no English Cathedral is so well placed to be seen to advantage both from a distance and from its immediate vicinity. That such a site, convenient to yet withdrawn from the centre of the city … dominating the city and clearly visible from the river, should have been available is not the least of the many strokes of good fortune which have marked the history of the Cathedral."Historielæreren er i det sakrale hjørnet og da bærer det rett bort Hope Street, til katedral nr 2!
Vi omstiller oss raskt fra Church of England til den romersk-katolske kirken. Liverpool har, med sin nærhet til Irland, mange katolikker. Den katastrofale Potato Famine midt på 1800-tallet bidro også sterkt til denne irske innvandringen. Liverpool og Glasgow er antakeligvis de to byene i Storbritannia med flest irske immigranter. (Av de fire Beatles-medlemmene har tre, George, Paul og John, irske aner.)
Denne katolske katedralen har også en lang tilblivelseshistorie. Først etter 100 år, og fire forsøk, sto katolikkenes katedral ferdig. Forslagene lå på bordet, i 1853, 1933 og 1953. Ingen av dem lot seg realisere. Mest fascinerende er historien kjent som "The Greatest Building Never Built" (står som nr 3 på denne listen). Det hadde blitt litt av et byggverk!
The Cathedral that never was! Den anglikanske katedralen til venstre i bildet. Men - da ville Liverpool i dag sett slik ut:
Vittige tunger har for lengst døpt katedralen om til "Paddy's Wigwam", eller "The Mersey Funnel". Katedralen er sirkulær, med en diameter på 60 m. Klokketårnet står løsrevet fra kirkebygget og har 4 store klokker. Disse bærer navnene til evangelistene Matheus, Markus, Lukas og Johannes, men også her har den lokale humoren vært på ferde og slått fast at de nok heller bør hete John, Paul, George og Ringo!
Det er ikke optimale lysforhold for en amatørfotograf i denne moderne katedralen. Derfor anbefales et titt på bildene på hjemmesiden. Her finnes blant annet denne flotte panorama-filmen.Med disse vakre sakrale opplevelsene begir Historielæreren seg tilbake til hotellet og planlegger en ny dag i Liverpool.
Hva står da på programmet?
Kanskje et "Hotell i særklasse"? Eller finner vi hvor de franske krigsfangene fra napoleonskrigene er begravet? Dessuten: vi har fremdeles ikke vært på noen av de mange museene!
Stay tuned!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar