onsdag 9. desember 2009

Slik blir vi best!

Nytt banebrytende tiltak, dere!


Det er hektisk juleinnspurt ved alle landets skoler. Bare hyggelig at det kommer en liten julehilsen fra våre ideologiske fyrtårn i pedokratiets høyborg i denne søte juletid.

Men, tenker vi, - er det dette de har brukt en hektisk termininnspurt til å klekke ut?

Siden tidenes morgen har det vært slik at lærere har kunnet antyde for sine elever om en karakter på en prøve eller innlevering er "sterk" eller "svak", i øvre eller nedre del av denne karakteren. Dette gjøres vanligvis med et minus-/plusstegn ("4+") eller en brøk ("4/5"). Slik kan læreren, utfra en vurdering av hva som er pedagogisk mest hensiktsmessig, kanskje gi en elev en liten oppmuntring eller pekepinn i den kontinuerlige vurderingsprosessen som skjer underveis i en undervisningsprosess. Til eksamen og på vitnemål er det selvsagt en endelig og "hel" karakter som gjelder, slik har det alltid vært.

Sånn kan vi ikke holde på!

I sin julehilsen til landets lærere skriver direktoratet følgende:

"Bare hele tallkarakterer skal brukes når det gis vurdering med karakter i fag. Karakterer som 4+, 3/4, 3- eller liknende skal ikke brukes. En tallkarakter må eventuelt tydeliggjøres gjennom beskrivelser av elevens kompetanse, altså ved vurdering uten karakter. Dette gjelder også på enkeltprøver."
Akkurat!

Nei, det skulle bare mangle om landets mange engasjerte lektorer og pedagoger fortsatte å gi elevene sine de fortløpende tilbakemeldingene de alltid har gjort. Vi må kontinuerlig styres, slik at vi ikke innbiller oss noe!

Sist var det endringen av karakterskalaen i forbindelse med innføringen av Kunnskapsløftet.

What next? Når får vi "Bestått" og "Ikke bestått" i stedet for disse stigmatiserende tallene?

7 kommentarer:

Knutse sa...

Det kommer, det kommmer - du er så utålmodig. SVs strykefrie skole er i sikker anmars (uten oppmøteplikt, karakterer og eksamen).

Mappevurdering blir faktisk prøvd ut fra neste år (se Del og Bruk) - istedenfor den håpløse sentrallgitte som er nå.

Hvem som faktisk har skrevet tekstene i mappen, blir da en utfordring som det heter... Men det fikser vi - det er viktig å være positiv og ta de pedagogiske utfordringene som kommer. Tro er viktig her - og Udir er et pedagogisk trossamfunn - og må vurderes som det.

www.knutmichelsen.no

Marie sa...

Alle politieres høyeste ønske er vel å få navnet sitt på en forandring? Er det noen annen grunn til å bli politiker?

Er du på Treider alle dagene til uka? Særlig fredag er aktuell for storfint besøk (ikke Obama, men meg).

Ingar: sa...

Fredag i neste uke er siste skoledag. Vi har terminmøter fra kl 12.00, men før det skal jeg nok kunne presse inn et besøk av den eneste eleven jeg noensinne har hatt som lærte seg "Eivindvig" utenat, første til og med siste strofe!

Marie sa...

Ja, jeg sparer det til en fin anledning, f. eks hvis jeg er helt blank på en oppgave på eksamen, da skal jeg heller skrive ned Eivindvig og håpe på sjarmpoeng.

Fredag før kl 12 er notert ja. Eller muligens blir det torsdag, vi får se. Det er nemlig hyttetur i anmarsj den helga også, så jeg må se litt når det passer best...

Kristian sa...

Herlighet! Hvor ender det her?
Nå blir det snart Steinerunger av dem alle, skrekk og gru.


Og...
MARIE! Skal du besøke Ingar og ikke meg? Sukk... Ser hvem som har prioritet her, ja ;)

Ingar: sa...

Kristian!

There's only one Contact Teacher!!

Ragnhild sa...

Ja, det var jeg som ikke hadde fått med meg at det var Kristian som var logget inn på min data og ikke meg. Så, det var jeg som kommenterte. Litt forvirret må man få være til tider!