torsdag 4. desember 2008

Hvor bor du?

Stedsnavn er artige saker!

Ofte er det kompliserte lokalhistoriske, språkhistoriske og etymologiske utlegninger som må til for å forklare et stedsnavn. Navnegranskning er en tradisjonsrik og høyt ansett beskjeftigelse i vårt land.

I andre kulturer kan stedsnavn være både vakre og poetiske. De fleste oppegående interesserte vet vel at Sahara betyr noe sånt som "Sandhavet". Min mor ble således født på et sted som bar det romantiske navnet "Ferskenblomsthøyden"! Selv er jeg født i en by som kan oversettes til "Fragrant Harbour", "Den røkelsesduftende havnen". Vakre navn.

Her på berget har vi en tendens til å bli litt mer jordnære og ikke fullt så poetiske i vår navnsetting. Det blir mye kølabånn, grukkedalen, isdalen, dauingfjell, møkkalia osv.

Krangelen om opphavet til navnet Oslo har pågått i generasjoner....

Nå har navnegranskere kommet på den geniale ideen at de skal lage et "Atlas of True Names". Altså et helt nytt kart, der alle stedsnavnene er påført som det våre nåværende navn egentlig betyr! Du kan lese om dette her.

Visste du f.eks. at Great Britain egentlig betyr "Great Land of the Tattooed"?

Da spanjolene spurte mayaindianerne hva dette stedet het, svarte mayaene, forståelig nok; "Jeg forstår ikke!". På deres språk: "yuk ak katan". I dag kjenner vi dette som Yukatan.

Det må jo være mye morsommere å slå opp i et slikt atlas!

Men, kanskje ikke så lurt å bruke som turist- eller kjørekart på bilferie.......

5 kommentarer:

Marie sa...

Rygge kommer fra Ryggiof som kommer fra Rygghov, dvs (gude-)hovet på (ra-)ryggen.

Ingar: sa...

Akkurat!

Kom med flere da, dere!

Julie H sa...

Jeg finner ikke ut hvor stedsnavnet Bærum stammer fra, men jeg vet at bær er bær og at um er en annen betydning for ovn.

:-)

Lillemor sa...

"Navnet «Jessheim» kommer av det norrøne «Jasseimr» eller «Jesseimr», der det første leddet har uviss betydning, mens siste ledd betyr «heim». Det er også mulig at første del, «jess» kan bety jarl eller jarls. Uttalen er egentlig jessomm og navnet ble skrevet Jessum. I 1900 ble skrivemåten endra til «Jesseim», senere til «Jessheim». Navnet ble opprinnelig brukt om Hovin sogn."

What a load of crap! Uforholdsmessig mange ord brukt for å si at det vi egentlig vet er at heim betyr heim. Bu for wikipedia.

Heidi Kristin :) sa...

Jeg bor på Stovner i Sigurd Weisæths vei 9. :)

Veien har hatt navnet sitt siden 1978 og er en blindvei fra Stovnerbakken rett utenfor Stovner Velhus. Veien fikk navnet sitt etter Sigurd Weisæth (1917 – 1973) som opprinnelig kommer fra Trøndelag (mamma er trønder :p). Han var formann i Stovner vel i 9 år og døde plutselig mens han deltok i et møte i Bydelsutvalget på Stovner der han satt som representant for Senterpartiet.

Hvis noen vil lese mer om Sigurd Weisæth se på:
http://www.stovnerporten.no/kommentar_b/weiseth.htm