fredag 18. september 2020

Et tips til historieinteresserte: Bli med mannen med ryggsekken! (Og - hva med en kunstutstilling om samme tema?)

 

I den lille parken utenfor hovedporten til Akershus festning står en mann kledd i 40-tallsklær og med en klassisk retro-ryggsekk og venter på oss.

Tidskoloritten er dermed satt.

Vi skal tilbake i tid og oppleve dramatiske og tragiske skjebner fra vårt lands og festningens historie.

Det er i år 80 år siden Norge ble angrepet og okkupert av tyskerne, og 75 år siden frigjøringen i 1945. Det er derfor ikke unaturlig at vi dette året har sett en rekke ulike markeringer. En av de mer originale står maleren og skuespilleren Ross Kolby for.

Kolby tar sitt publikum med på en historisk vandring inne på Akershus festning, med utgangspunkt i ulike enkeltpersoner, hvis skjebner ble uløselig knyttet til festningsområdet under andre verdenskrig.

Forestillingens navn er Krigens skjebner. Historielæreren fikk gleden av å bli med Vg3-elever fra sin gamle skole og delta på vandringen.

Første stopp på den historiske vandringen er på vollen mot Akershuskaia. De to første personene vi skal introduseres for er de to tyske utsendingene som vandrer hvileløst opp og ned på kaia, mens de venter engstelig på å få øye på krysseren "Blücher"

Det er blitt morgen den 9. april, og "Blücher" skulle, etter planen, ha lagt til her for lengst! De to er Reichsamtsleiter das Außenpolitische Amt der NSDAP, Hans-Wilhelm Scheidt og Korvettenkapitän Richard Schreiber

Den første er altså tilknyttet NSDAPs "utenriksdepartement", med Norden som spesialansvarsområde. Den andre er tysk marineattaché og Abwehr-mann. Sammen skulle de ta i mot den tyske "Angrepsgruppe 5", ledet av "Blücher". Denne angrepsgruppens skjebne vil være kjent fra det forrige blogginnlegget.

Med sitt velfungerende og godt skjulte lydanlegg, gjemt i den gamle ryggsekken, supplerer Kolby sin fremføring med effekter og autentiske lydklipp.

Fra andre post på vandringen ser vi ned over Vippetangen og mot det som tidligere var Amerikalinjens kai (Utstikker 1). Her lå troppetransportskipet "Donau" høsten 1942. Den gamle frakteskuta fra det kjente rederiet Norddeutscher Lloyd vil for alltid i norsk historie assosieres med deportasjonen av norske jøder i slutten av november 1942.

Kolby bruker her skjebnen til den unge kunstneren og poeten Ruth Maier som eksempel på de norske jødenes tragedie og norsk politis deltakelse i deportasjonen.


Fra vollene med utsikt over havna går vi så innover i festningskomplekset, til det som heter Kronprinsens kruttårn. Her introduseres vi for kommunisten og sabotøren Ragnar Armand Sollie

Ragnar "Pelle" Sollie (1912 - 1987)

Sollie tilhørte "Pelle-gruppa" og ble arrestert og dødsdømt i februar 1945. Historien er både fascinerende og gripende. Og - det er ikke tilfeldig at alle elevene på bildet har blikket festet på et punkt høyt oppe på veggen...


Etter å ha hørt historien om Sollie og Pelle-gruppa ledes vi opp til den gamle Kongshallen, også kalt Riddersalen (som etter krigen ble til Olavshallen). Her, under det kjente Rosevinduet, tas vi med tilbake til den såkalte Statsakten på Akershus i februar 1942. Selv om den formelle handlingen skjedde på Stortinget, er det nok den seremonielle markeringen her på Akershus som har fått en mer symboltung plass i krigshistorien vår.

Her får vi også høre Quisling tale.  

Vidkun Quisling og Reichskommissar Josef Terboven ankommer Akershus og hilses i Riddersalen under den seremonielle markeringen av statsakten som gjorde Quisling til ministerpresident i Norge. (Dagen etter, den 2. februar, utløste den kommunistiske Oswald-gruppa bombeeksplosjoner på begge Oslos sentrale jernbanestasjoner...)


Historien om Akershus festning under andre verdenskrig er forunderlig tosidig. Festningen var åsted for prangende seremonier, som statsakten. Men - her skjedde også dystre tragedier, som fangenskap, fluktforsøk, nedverdigelse, umenneskelig tortur - og henrettelser.

Her, på retterstedet, ble 42 nordmenn henrettet ved skyting i løpet av 1945. Navnene på de henrettede finner du her.

Kolby lar oss møte den 32 år gamle Frans Aubert, en av de 20 som møtte eksekusjonspeletongen her den 9. februar 1945. 

Frans Oscar Johan Aubert (1913 - 1945)

En av Akershus festnings best bevarte hemmeligheter var nok lenge retterstedet der Vidkun Quisling ble henrettet ved skyting om morgenen den 24. oktober 1945. Her sto den tidligere ministerpresidenten da han møtte sin skjebne, ikke langt fra der han ble hyllet tre år tidligere.

Kolby viser hvor soldatene som skjøt sto mens de ventet på ordren. Quisling var den nest siste av de 25 dødsdømte norske landssvikerne som ble henrettet (Ragnar Skancke ble henrettet i 1948). Det var 10 norske politisoldater i peletongen. Etter sigende skal 8 av skuddene ha truffet Quisling i hjertet litt over halv tre om natten her på Akershus.

 Berlin, 13. februar 1942: Quisling i audiens hos Adolf Hitler.

Oslo, høsten 1945: den dødsdømte fangen Quisling

Siste post på vår vandring bringer oss igjen opp på festningsvollene. Nå med utsikt over Honnørbrygga. Her rekapitulerer vår omviser menneskehavet som tok i mot den hjemvendte kongefamilien den 7. juni 1945, på dagen 5 år etter at kongen og kronprinsen hadde seilt fra Tromsø med HMS "Devonshire" i 1940.


 Ingen vet hvor mange mennesker som var samlet på Rådhusplassen og i sentrumsgatene denne dagen.

Kongefamilien ombord på HMS "Norfolk" på vei opp Oslofjorden. (Koronprins Olav hadde ankommet Norge allerede 13. mai, men møtte sin far, kone og tre barn ombord. Den besynderlige påkledningen skyldes at barna måtte låne varmt tøy av mannskapet.)

 Torggata, 7. juni 1945: den kongelige kortesjen på vei mellom Youngstorget og Stortorget.

 

Med frigjøringsfeiringen avsluttes Kolbys historiske vandring og møte med menneskeskjebner på Akershus. 

Skal en dømme etter elevenes reaksjoner og tilbakemeldinger, er dette et tilbud som historielærere bør dra nytte av. Forestillingen gis gratis til skoleklasser av Gunnar Sønstebys Minnefond. Se også: https://krigensskjebner.no/

På Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=md5aejDNW8g

 

Ross Kolby er, som nevnt innledningsvis også maler. På Hjemmefrontmuseet på Akershus henger hans kjente portretter av de tre "frigjøringskongene", Håkon VII, Olav V og Harald V.

Mer om dette, se: https://www.youtube.com/watch?v=p3nOutucCps&feature=emb_rel_end

 


"Frigjøringskongene" på Hjemmefrontmuseet.

 

Og - når vi først er inne på malerier - Historielæreren har også vært på den spektakulære kunstinstallasjonen "Roseslottet" på Frognerseteren. (Ja - klikk på den lenken - dette er spektakulært!)

"Roseslottet" - for en beliggenhet! (Bilde fra Kunzt.no)

"Roseslottet 2020 er en kunstinstallasjon og et pedagogisk prosjekt som har til formål å fortelle historien om okkupasjonen av Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme som da ble satt ut av kraft. Vi ønsker å fortelle historien om krigen uten å demonisere eller glorifisere, sentralt i fortellingen står individet og dets valg."

Her følger noen bilder fra Historielærerens besøk:

Historielæreren på Karl Johan en gang tidlig på 1940-tallet. Er det Josef Terboven som kjører forbi?


Som det fremgår av bildene - det er snakk om store dimensjoner i skogen rett ovenfor Frognerseteren stasjon!


Reichskommissar Josef Terboven og den norske skuespillerinnen Sonja Wigert. Sonja Wigert var under krigen spion og dobbelt- (trippel- ?) agent. Hun pleiet omgang med den tyske okkupasjonsmakten, samtidig som hun arbeidet for motstandsbevegelsen, var svensk spion, og agent for forløperen til CIA!

Alle bildene har utførlige "forklaringer". Mange av dem dypt gripende, som dette.

Dette bildet skildrer kampene ved Fossum Bru i Østfold.

Lebensborn-barn på Stalheim.

Historielæreren er ingen kunstanmelder og må vokte seg vel for å uttrykke politisk ukorrekte syn på malerkunst. 

Men - maleriene gjør inntrykk!

 - Og han skjønner hva bildene skal fremstille....


tirsdag 25. august 2020

Den første var dårlig forberedt. Den andre hadde vært i Norge før - men da under et annet navn.

 

Hjemmesommerlig utflukt - som vanlig med plenty digresjoner:


Vi er midt i august og sommervarmen holder sitt solide grep om Østlandet. En perfekt dag for en historisk utflukt, tenker den pensjonerte historielæreren.

Vel vitende om at den pågående pandemien legger visse begrensninger på tilgang til mange museale severdigheter, åpningstider osv, peker Oscarsborg festning seg ut som et utmerket mål for dagens friluftsekskursjon.

Skolehverdagen har begynt igjen etter ferien, så det er liten trengsel på fergeleiet Sundbrygga i Drøbak. Etter bare noen minutter går vi i land på den berømte festningsøya, på det som egentlig jo er to øyer, Søndre og Nordre Kaholmen. Alle omvisninger med guide er dessverre avlyst pga smittefaren, så her må man klare seg på egen hånd. Dette betyr i praksis at publikum nå ikke har adgang til de "lukkede" severdighetene, de som vanligvis kan sees med guide.

Vi går i land på Søndre Kaholmen. Den buede steinbygningen er det gamle havnefortet fra 1850-tallet.

Den flotte Skolebygningen, oppført som kaserne i 1893. (Her sett fra uterestauranten i marinaen. Et rekesmørbrød på bryggekanten en solfylt sommerdag er pensjonistens privilegium.)


Rett over broen fra fergeleiet, altså på Nordre Kaholmen, ligger den staslige kommandantboligen fra midt på 1800-tallet. Den er nå museum og møtelokaler for Forsvaret.
Her befant altså den legendariske oberst Birger Eriksen seg om kvelden den 8. april 1940.



Historielæreren er imidlertid mindre imponert over synet av flaggstangen ved kommandantboligen. Oscarsborg er et av Norges mest symboltunge historiske steder. En slik flaggstang har Historielæreren aldri sett på noen av sine mange historiske ekskursjoner i utlandet og fristes derfor til å mumle litt om norsk slendrian.

Update: Etter at jeg postet dette bildet på Facebook-siden til Norsk Krigshistorisk Forening ble ny stander anskaffet og heist over kommandantboligen i løpet av bare noen dager. Bra! 


Oscarsborg på slutten av 1800-tallet, fotografert fra Småskjær, rett sør for Kaholmene. Håøya til venstre. 

Staselige kaserner og kommandantboliger er vel og bra.

Men - ethvert besøk på Oscarsborg vil imidlertid, når alt kommer til alt, selvsagt dreie seg om tre sentrale skikkelser fra Det Gamle Testamentet. Vi må opp til festningsplassen og ut til hovedbatteriet!


Og her står de altså - "Moses", "Aron" og "Josva".

Tre svære, 90 tonn tunge 28 centimeters bakladerkanoner, operative fra 1893. Bakgrunnen for navnene vil være kjent for de fleste: under omlasting til lekter på Akers Mekaniske Verksted inne i Oslo falt ett av kanonløpene i sjøen. Moses ble som kjent også berget opp av vannet. I gamle dager fikk man ikke fritak fra timene i bibelhistorie på skolen. (Dessuten lot man seg ikke krenke av litt humor....)

"Visst Fanden skal der skytes med skarpt!"
(Kommanderende på Oscarsborg festning, Oberst Birger Eriksen) 

En skjebnens ironi: Den tyske krigsmarinens nyeste stolthet, krysseren "Blücher", skulle bli skutt i brann i Drøbaksundet av 50 år gamle tyske kanoner, levert av Friedrich Krupp.

"Ingen miner var lagt ut ved Oscarsborg festning. Instruksen fra 8. april var at minene skulle legges ut etter nærmere ordre. Festningen var ikke mobilisert, Håøyas batterier var ikke besatt og hovedbatteriet hadde ikke full betjening. Kommandanten hadde ingen nestkommanderende og ingen adjutant. Beskyttelsen mot luftangrep var minimale. Lite hadde blitt gjort med festningen de siste 50 årene. Den minnet nærmest om et museum"

(fra Aage G. Sivertsen: 9. april 1940 - Et historisk bedrag)

Historielæreren foran en av de tre 28 cm kanonene. Det riflede kanonløpet veier godt over 40 tonn!
(Lengst vest i hovedbatteriet står en fjerde rugg av en kanon: "Metusalem" fra 1870-tallet, en 30,5 cm. Også denne er en Krupp-kanon.)

Det kan være fristende å spøke om "eldgamle kanoner", men vi skal huske på at disse kanonene rent teknisk langt i fra var gått ut på dato. Det avgjørende var nok heller at det hadde skjedd store nyvinninger på ammunisjonsfronten. De 255 kilo tunge TNT-fylte brisantgranatene som ble avfyrt i 1940 var altså ikke så "gammeldagse" som kanonene.

"Da skuddet ble løsnet, slo en rødglødende intens flamme på 20 meter i diameter ut av kanonmunningen. Det var som et hav av ild åpnet seg foran oss. Vi som var i batteriet ble fullstendig blendet. Vi så absolutt ingenting, men hørte desto mer. Skrik og jammer slo i mot oss, og i batteriet var det noe som lignet panikk."

(Sersjant Rækken forteller, gjengitt i Alf R. Jacobsen: Krysseren Blücher (2010)

Da vittige tunger døpte de tre kanonene "Moses", "Aron" og "Josva", måtte selvsagt den bortimot 20 år eldre kanonen få navnet "Metusalem".

Krupp har fremdeles den samme logoen, de tre sirklene.

Skuddfeltet for hovedbatteriet, altså sørover, med Drøbak til venstre i bildet. Ut av tåken kom den tyske invasjonsstyrken, "Angrepsgruppe 5", sigende for slukte lanterner en aprilmorgen i 1940. Først kom de to tunge krysserne "Blücher" og "Lützow", deretter den lette krysseren "Emden", etterfulgt av ytterligere 3 fartøyer. Mellom de tre anførende krigsskipene var det ca 600 meters avstand.

"Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!"

(Oberst Birger Eriksen, kl 04.21, 9.april 1940)

På grunn av mannskapsmangel om morgenen den 9. april var det bare kapasitet til å avfyre to av kanonene - og bare èn granat hver. Til og med kjøkkenpersonalet måtte være med og operere kanonene! "Josva" forble derfor ubemannet og deltok ikke i kampene. Men både "Moses" og "Aron" traff målet sitt, "Blücher", med sine enkeltsalver.

(Bilde fra Wikipedia) "Blücher" var det nyeste skipet i den tyske krigsmarinen. Da hun fikk oppdraget med å lede "Angrepsgruppe 5", altså angrepet på hovedstaden, var hun knapt ferdig med prøveseiling og modifiseringer ved Deutsche Werke i Kiel. Verre var det kanskje at mannskapet heller ikke hadde hatt tid til å øve sammen, hverken på ildgivning eller havariredning. Dette skulle vise seg å få store følger, i form av manglende ilddisiplin og tildels kaotisk redningsarbeid, da skipet kom under norsk beskytning.

"Blücher er innsatsklar, men kun for enkle oppgaver. Det tunge artilleriet er ikke prøveskutt, klarskipsøvelser er ikke gjennomført. Maskineriet er ikke testet under kampforhold; havariøvelser har ikke funnet sted."

(Sitat: Admiral Raeder, gjengitt i Sivertsen: 9. april 1940)

"Blücher" på vei mot Norge, fotografert fra dekket på skip nr 3 i angrepsrekken, "Emden". (Kilde: Wikipedia)

Inne på museet finner vi denne flotte modellen av "Blücher".

Her går også en kontinuerlig film med en god visualisering av hendelsesforløpet i Drøbaksundet om morgenen den 9. april 1940.

"Blücher" var over 200 meter lang og 22 meter bred. Hun hadde en toppfart på 32 knop (59 kmt). Hovedbestykningen var 8 stk 20,3 cm kanoner.

Etter "Blücher" oppover Oslofjorden fulgte den tunge krysseren (lommeslagskipet) "Lützow". Skipet hadde sin jomfrutur våren 1933, under sitt opprinnelige døpenavn; "Deutschland"

Den oppmerksomme leser vil dra kjensel på navnet. Ja - det var ombord på dette skipet, mens det fremdeles het "Deutschland", at Adolf Hitler besøkte Norge (vestlandsfjordene) våren 1934. 

Hitler i norske fjorder, ombord i "Lützow", mens hun fremdeles het "Deutschland"

(Hitlers motiv for navneendringen skal visstnok ha vært at han fryktet den psykologiske effekten av en evt senkning av skipet, hvis det bar nasjonens navn. Vel så avgjørende kan det nok ha vært at admiral Raeder, med et navneskifte, ville kaste blår i øynene på omverden omkring det samtidige salget av den helt nybygde krysseren "Lützow" til Sovjetunionen i 1939.)

Los Martin Karlsens losregning for å ha ført "Deutschland" i Sognefjorden. Deretter overlot han losansvaret til....

... loskollega Johannes Hummelsund, som loste Hitler, Admiral Raeder, forsvarsminister General Werner von Blomberg m.fl. ombord på skipet i Hardangerfjorden og Sørfjorden. Signaturen  til "Fører" (sic!) på attestasjonen her er skipets kaptein Hermann von Fischel, som senere ble utnevnt til admiral i sept 1941.
Fortellingen om de to norske losene og deres møter med Hitler finner du her.

"Metusalem"; sårene på kanonløpet skal, i følge Wikipedia, være påført av beskytningen fra "Lützow" den 9. april.

Oberst Birger Eriksen, fremstilt av skuespiller Erik Hivju i filmen "Kongens nei". I bakgrunnen den samme Birger Eriksen i form av Egil Dahlins statue, avduket av Kong Harald i anledning av frigjøringsjubileet i 1995.

Fra innspillingen av "Kongens nei"; "Moses" fyrer av for første gang på 70 år. (Noen kilder oppgir at kanonen ble prøveskutt siste gang i 1947. Andre sier 1952.)


Nåvel - det ble kanskje noen digresjoner...

Tilbake til Oscarsborg.

Historieinteresserte vil jo være fullstendig klar over at det nok ikke var kanonene "Moses" og "Aron", eller de noe mindre kanonene på Kopås-batteriet, for den saks skyld, som senket "Blücher".
Da "Blücher" hadde passert hovedbatteriet, og var kommet så langt nord at Kopås-batteriets 15 cm kanoner måtte flytte ildgivingen mot "Lützow" fordi "Blücher" var i en posisjon som brakte Oscarsborg inn i kanonenes skuddfelt, var skipsføreren, kommandør Heinrich Woldag, trygg på at skipet var sjødyktig nok til å kunne seile til Oslo. Fartøyet var stygt herjet med av den intense beskytningen. Det brant om bord og styremekanismene var delvis slått ut. Men "Blücher" fløt og hadde styrefart. Skipet kunne føres til Oslo og berges.

Det kan synes underlig, men alt tyder på at hverken tysk etterretning eller offiserene på "Blücher" kjente til at Oscarsborg også var oppsatt med et hemmelig torpedobatteri. Fra sin utskytingsplass sprengt inn i fjellet på Nordre Kaholmen fyrte kommandørkaptein Andreas Anderssen av 2 torpedoer, som begge traff "Blücher" under vannlinjen. Det var spesielt den andre torpedoen som beseglet skipets skjebne. 

Totalt hadde "Blücher" vært i kamp i mellom 7 og 8 minutter. Skipet slapp anker, dreide 180 grader rundt, og gikk deretter ned, litt under 2 km nord for Oscarsborg.

Pga smittesituasjonen gis det ikke omvisninger på Oscarsborg. Dermed får besøkende heller ikke adgang til torpedobatteriet, men må nøye seg med en utstilt torpedo utenfor inngangen til fjellanlegget som sto ferdig i 1901. "Blücher" ble truffet av to trykkluftdrevne Whitehead M Vd torpedoer (oppkalt etter den britiske ingeniøren Robert Whitehead). Hver torpedo var ladet med 110 kg TNT. Senkingen av "Blücher" er det siste kjente eksempelet på bruk av denne Whitehead-torpedoen i strid.

Slik ser "Blücher" ut i dag:

https://www.youtube.com/watch?v=3YmohwkJhRE

 

Torpedobatteriets utskytningsrør befinner seg under vannlinjen i fjellrabben midt i bildet.

Bildene gir en pekepinn om hvor smalt Drøbaksundet faktisk er. Her skulle altså "Angrepsgruppe 5" forsøke å smyge seg forbi om morgenen den 9. april.


I dag er Oscarsborg ikke lenger et operativt militært festningsanlegg. Den eneste "kommandoen" som er operativ i dag er geitene som holder vegetasjonen i sjakk.


Men Oscarsborg festningskompleks besto av mer enn bare kanonene og torpedobatteriet på de to Kaholmene. Som oversiktskartene under viser - dette var et omfattende og, over mange år, utbygd befestningskompleks.

Mye var gammelt. En del var tatt ut av tjeneste allerede før andre verdenskrig.

Hva gjelder 9. april 1940 snakker vi om i alt 4 artilleribatterier, 1 luftvernbatteri, og det hemmelige torpedobatteriet. På Drøbak-siden, tvers over fjorden for Søndre Kaholmen, lå Kopåsbatteriet, med 3 stk 15 cm hurtigskytende Armstrong-kanoner. Nedenfor Kopås, ved sjøkanten, lå Husvikbatteriet, med 2 stk 57 mm kanoner og 2 stk 40 mm Bofors luftvernkanoner (forøvrig en gammel kjenning av Historielæreren). På andre siden av fjorden, altså på Hurum-siden, lå Nessetbatteriet med sine 3 stk 57 mm kanoner. Batteriet på Nesset deltok ikke i kamphamdlingene den 9. april.

Historielæreren tar ferjen tilbake til Drøbak-siden. Ikke langt fra fergeleiet finner han en sti og klatrer deretter opp skrenten til Kopåsbatteriet.

 

Kopås fikk inn 3 fulltreffere på "Lützow" med sine 15 cm kanoner, noe som medførte 19 omkomne ombord. I alt avfyrte Kopåsbatteriet litt over 20 salver mot først "Blücher" og deretter "Lützow".
Kanonene som står her i dag er ikke de samme som i 1940. Dagens gjenstående 10,5 cm kanoner er tyskbygde og ble montert i 1952. 

Fra toppen av Kopåsbatteriet har en fin utsikt til festningen og torpedobatteriet skjult i fjellet omtrent midt i bildet, midt mellom ferjen og den nordlige odden. 

Siktelinjen fra øverst på Kopåsbatteriet, sett sørover i fjorden. Herfra fyrte batteriet løs mot både "Blücher" og "Lützow".

Det hører med til historien at Kopåsbatteriet også kunne ha fortsatt ildgivningen mot fartøyene som vendte om og seilte sørover, etter at "Blücher" var tapt. Skipene var nærmest "sitting ducks" der de stoppet opp i det trange sundet, og godt innenfor kystartilleriets ødeleggende rekkevidde ennå. Det var oberst Birger Eriksen som ga ordre om ildopphør. Dermed kunne "Lützow", "Emden", "Møwe" og de mindre fartøyene slippe unna - og ilandsette invasjonsstyrken lenger sør i fjorden. 


Men - vi kan klatre enda høyere!

Er en først på en slik ekskursjon til Kopås, er det heller ikke langt opp til Veisvingbatteriet på Seiersten.

Dette anlegget ble bygget midt på 1890-tallet og vender også utover fjorden. Det er imidlertid ikke så lett å skjønne i dag pga vegetasjonen, som gir nærmest inntrykk av at kanonene vender rett mot skogen.
Et besøk hit anbefales - det gir en flott utsikt over Oscarsborg og hele det området som var skueplass for dramaet 9. april.

Batteriet har 4 Armstrong munnladningskanoner. De tre til høyre (lengst vest) på bildet er 22,5 cm og den østligste, den såkalte "Norgeskanonen" er en 26,5 cm. Kanonene ble bygget i 1866 og 1871 og var opprinnelig tiltenkt Oscarsborg festning. 

"Norgeskanonen"
I dag stirrer den inn i tett løvskog - ikke utover fjorden, slik den opprinnelig gjorde, for å beskytte hovedstaden. Mellom 1867 og 1887 sto denne kanonen på Vippetangen i Oslo og gikk på folkemunne under navnet "Styggebeistet"

Ingen av disse kanonene har blitt avfyrt siden 1913, men da tyskerne angrep i 1940 var det montert en luftvernkanon her, som ble avfyrt heftig under flyangrepet på Oscarsborg, se denne øyenvitneskildringen.


Å avslutte en dag på Oscarsborg med et besøk på Veisvingbatteriet kan anbefales, ikke minst pga utsikten og det strategiske overblikket denne gir.

"In one of the more peculiar battles of the war, a hundred year old fortification, manned by raw recruits and pensioners and armed with 40- to 50-year-old weaponry of German and Austro-Hungarian manufacture, had destroyed a ship so new, its crew was still finishing training. Oscarsborg had fulfilled its mission and denied an invader access to the capital. Even though it and the country were ultimately captured and occupied, the effects of delaying the German advance were immediate and considerable."

 

Lese mer?

Ole Kr. Grimnes: "Oscarsborg festning 9. april 1940" (udatert hefte) Forsvarets krigshistoriske avdeling
Tamelander og Zetterling: Niende april. Oslo, 2001
Alf R. Jacobsen: Krysseren Blücher. Oslo 2010
Aage G. Sivertsen: 9. april 1940 - Et historisk bedrag. Oslo, 2014

https://www.forsvarsbygg.no/no/festningene/finn-din-festning/oscarsborg-festning/
http://forsvaretsmuseer.no/Oscarsborg
https://www.aftenposten.no/kultur/i/XwkLE/her-er-mannen-som-reddet-kongen-fra-nazistene
https://www.aftenposten.no/norge/i/M8MJ/saa-kanonen-bli-roedgloedende
http://www.seilskuteklubben.no/index.php?option=com_content&view=article&id=572:kanonene-pa-oscarsborg-festningens-historie-og-begivenhetene-9-april-1940&catid=82&Itemid=213
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dr%C3%B8bak_Sound