tirsdag 23. mars 2010

Skjønnheten og udyret?

En skulle tro norske sosiologer, i sær "kjønnsforskere", ville være påpasselige med å gå på gummisåler om dagen, etter den omgangen de har fått i media i "Hjernevask-debatten".

Men, neida - den alltid årvåkne professoren i idrettssosiologi, Gerd von der Lippe, fornekter seg ikke. Hennes forskningsperspektiver er, i følge Wikipedia, "rettet mot kjønn og makt i en idrettsosiologisk og historisk vinkling".

Vi leser i VG at hun reagerer kraftig på at Nortug tjener mer enn Bjørgen. Rent bortsett fra at vi igjen sliter litt med det evige problemet med å skille lønn og inntekt, så er hennes begrepsbruk interessant.
"De har forskjellige egenskaper, og det er flott dét. Northug er tøff i uttalelsene, mens Bjørgen fremstår fantastisk sympatisk. Signalet blir at de belønner en som er tøff i trynet fremfor ei som er nydelig og sympatisk", sier Gerd von der Lippe til VG Nett.
"Tøff i trynet" versus "Nydelig og sympatisk".

Du verden! Dumt at du ikke er litt mer nydelig, Petter!

Presis sosiologisk begrepsbruk?

"Tøff i trynet" versus "Nydelig og sympatisk"

2 kommentarer:

SHJ sa...

Du skal være bra blind for å finne noe på Marit Bjørgen som er nydelig. Så henne brettet ut i VG for en stund siden i diamantundertøy. Må si jeg hverken klarer diamanter eller VG etter det synet....

Julie sa...

Lønningene har da ingenting med hva man fremstår som - tøff eller nydelig. Makan til resonnement fra sosiolog som attpåtil er forsker.

Det er jo et trist faktum at det i Norge - til tross for at vi går for å være verdens mest likestilte samfunn - gis forskjellig lønn til menn og kvinner som har lik utdannelse/jobb.

Men, endringer vil nok skje på det området også.